Гаряча лінія 0(800)217-222

Обробка саду весною: Весняна обробка саду, обробка садових та фруктових дерев

26-02-2022 3543
Обробка саду весною: Весняна обробка саду, обробка садових та фруктових дерев

 Обробка саду весною: Весняна обробка саду, обробка садових та фруктових дерев

 

З потеплінням прокидаються плодові культури та чагарники, рослини готуються до нового врожайного сезону. Одночасно всередині грунту і кори прокидаються личинки і комахи, що перезимували, які поїдають свіже листя, нирки, плоди, висмоктують поживні рідини.

Весняна обробка саду від шкідників, що зимують, включена в обов'язковий список справ фермерів. Вона уберігає культури від згубного впливу гризунів, грибкових інфекцій та бактерій. Садівники використовують найпростіший спосіб боротьби – обприскування спеціальними речовинами, що мають біологічну чи хімічну основу.

Максимальний ефект від профілактичних заходів можна отримати, якщо проводити весняну обробку саду та городу у потрібний час. Наприклад, до розкриття бутонів або після цвітіння.

 

Весняна обробка від шкідників – як перемогти основні загрози молодим рослинам

Хімічні препарати допомагають зменшити ураження дерев та звести до мінімуму негативну дію, підвищити плодючість садових порід, зберегти їх декоративність.

Головну загрозу несуть:

  1. Сосучі комахи. Скупчуються в зонах плодоніжки та пагонів, щоб висмоктувати соковиті рідини з рослини. Павутинні кліщі шкодять листям, щитівка видаляє вологу з кори. Черешня, злива, яблуня страждають через атаку попелиці.
  2. Грибки. Розмножуються на молодих рослинах і на омертвілих частинах (опалих гілках, засохлих коренях, корі, що відвалилася).
  3. Віруси. Вірусні хвороби поширює попелиця, вони вражають живі клітини і ведуть до поступового псування плодової культури.
  4. Гризучі комахи. Різноманітні гусениці вилуплюються з яєць, залишених восени в корі та верхніх шарах ґрунту. Дорослі особини поїдають нові листочки та квіткові бруньки, потім утворюють кокони для лялькування.

Обробка саду весною допомагає позбутися інфекцій та бактерій, зменшити негативний вплив домішок, виснаженого ґрунту, занадто високої або низької температури повітря. Комахи ховаються не тільки на стовбурах: для перезимівлі вони використовують перегній і бадилля, тому фермерам слід проводити комплексне очищення дерев і чагарників, а також ґрунту і трави, що розташовані поблизу.

Ліквідувати загрозу цілком можливо, поки організми перебувають у сплячому стані – у перші теплі тижні. Видалити дорослих особин або хворобу, що поширилася, набагато важче, потрібно більше препаратів і сил.

Перша весняна обробка саду від шкідників

Коли приступати до збирання ділянки – розповість погода. У деякі роки тепло настає раніше, в інші холоди затримуються до квітня, тому важливо стежити за середньодобовою температурою. Якщо вдень та вночі показники не падають нижче 0, можна розпочинати заходи.

До застосування фунгіцидів слід очистити ділянку:

  1. акуратно струсити сніг із гілок, щоб не пошкодити молоді пагони;
  2. зрізати сухі та поламані гілки;
  3. зчистити зі стовбура лишайники, нарости та мохи за допомогою жорсткої щітки;
  4. обробити ствольні кола;
  5. оглянути крону на наявність слідів паразитів;
  6. побілити дерева.

Температурні перепади ще сильні і можуть спричинити сонячні опіки. Вдень стовбур розжарюється і прогрівається, вночі б'ють морози – нерівномірно нагріта кора починає тріскатися. Впоратися з тріщинами, які можуть потрапити інфекції, дозволяє побілка.

Проводиться обробка саду навесні мідним купоросом та розчином гашеного вапна. Речовини згубно діють на шкідників, інфекції та грибки. Оперативно справляються з яйцями та личинками, що зимують усередині стовбура. Побілка рятує молоді саджанці з тонкою корою від опіків та розтріскування.

 

Поетапна обробка саду навесні

Кожен вид комах прокидається у свій період, грибки та бактерії теж активізуються у різний час. Тому обробити садові культури і за один раз позбутися шкідників не вдасться - садівникам рекомендують проводити заходи, що викорінюють, в кілька етапів.

Орієнтуватися слід на погоду, адже у південних та північних регіонах температура відрізняється. Також важливо стежити за фазою розвитку дерев та чагарників, враховувати активність захворювань.


Перше обприскування по «голому» дереву

Проводиться для знищення організмів, що прокидаються із першими теплими днями. Коли сніг повністю розтанув, середньодобова температура тримається на рівні 4 градусів, а нирки ще закриті, фермери приступають до дезінсекційних заходів.

Починається весняна обробка саду бордоською рідиною, трипроцентною сумішшю. Вона допомагає ліквідувати збудників хвороб, попередити моніліальний опік, кучерявість листя, гниття, паршу, чорний рак. Крім бордоської суміші застосовують:

  • сечовину (карбамід);
  • залізний купорос;
  • Хорус;
  • Фарма Йод;
  • Нітрофен.

Речовини не шкодять сплячим ниркам, ніяк не впливають на здатність культури плодоносити, зате ефективно позбавляють грибкових спор та личинок паразитів. Ретельно обприскувати слід рослини з зів'ялими кінцями гілок – це сліди моніліозу, що вражає кісточкові породи.

Обробка саду залізним купоросом навесні атакує гнізда паразитів. Крім дії, що очищає, сприятливо впливає на здоров'я рослин – насичує залізом, необхідним для дозрівання здорових фруктів.


Друге обприскування по зеленому конусу

Згодом прокидаються шкідники, які харчуються молодим листям. Вони знищують набряклі і нирки, що лопнули, мають конусоподібну форму і яскравий зелений колір.

Яблуневий квіткоїд атакує бруньки, щоб відкласти в них яйця – з таких бутонів не розпускаються листя та квіти. Якщо на нирках з'явилися краплі соку, значить, квіткоїд почав харчуватися рідиною дерева.

Впоратися з комахою допомагають інсектициди, вони ефективні проти квіткоїда та попелиці. Паразити не встигають звикнути до речовини та гинуть, садівникам вдається врятувати врожай.

Весняна обробка дерев бордоською сумішшю спрямована на знищення плодової гнилі, плямистості, парші. Однопроцентна рідка речовина легко розбризкувати по гілках. Також допомагають Оксихом, Скор, Фуфанон, Інта-Вір. Посилити захист можна ловчими поясами, що прикріплюються на стовбур для упіймання та утримання комах. Феромонні пастки відловлюють самок, які прагнуть відкласти яйця в корі.


Третє обприскування по рожевому бутону

Найкоротший етап, який фермерам важливо не пропустити, якщо раніше вони не проводили весняну обробку саду від шкідників і хвороб. На пильну увагу заслуговує кожна культура, адже терміни набухання і розовування бутонів у рослин різняться.

Окрему небезпеку становлять яблоневі плодожерки. Паразити літають, відкладають яйця поблизу нерозкритих квітів або самі бутони. В результаті розвивається червивий плід, урожай псується.

Головне – встигнути обприскати крону, гілки та стовбури до розкриття бутонів, інакше можна пошкодити квіти та завдати шкоди фруктам. Популярні препарати для весняної обробки саду на цьому кроці:

  1. Батрайдер – справляється зі щитівками, квіткоїдами, трипсами, попелицею, білянками, листовертками, довгоносиками, міллю. Одного нанесення вистачає для профілактичних та лікувальних заходів.
  2. Профілактин Лайт – вражає зимуючих кліщів, мідяницю, ложнощитівку, попелицю, моль, листовійку. Працює за низьких температур від +4оС, утворює тонку плівку на стовбурах, яка перекриває шкідливим мікроорганізмам доступ до кисню.
  3. Райок – ефективний проти борошнистої роси. Допомагає попередити хвороби та зменшити зараження, якщо шкідники проникли у плодову культуру. Не змивається дощовою водою.
  4. Бордоська суміш – фунгіцид для весняної обробки саду. Захищає від стовпчастої іржі, сумчастих та патогенних грибків, гнилі.

Якщо температура перевищує 12оС, можна використовувати біологічні препарати. За холодної погоди від +1 до +6оС слід застосовувати хімічні речовини.

 

Четверте обприскування після цвітіння

Бджоли запилили квіти, пелюстки засохли або опали, на гілках зав'язуються дрібні плоди – час заключного етапу. Проводити варто протягом трьох тижнів після закінчення цвітіння. В даний момент рослини піддаються повторній атаці моніліозу та плодожорок.

Весняна обробка саду після цвітіння проводиться Герольдом та Раєком. Препарати працюють проти гусениць та метеликів плодожерки, борошнистої роси, парші. Кошти не шкодять плодам, що формуються.

 

Інструменти для весняної обробки саду біопрепаратами


Власноруч складно нанести розчин на все дерево, особливо високе або велике кроною. Втома і важка робота тягнуть за собою нерівномірне покриття гілок захисними засобами, а в результаті залишають без урожаю.

Професіонали-садівники наносять розчини за допомогою обприскувачів – обладнання, що призначене для швидкої дезінсекції культур. Струменя рівномірно покриває гілочки, листя, нирки, дозволяє дістатися до важкодоступних зон.

Виділяють кілька типів обприскувачів:

  • Бензиновий або мотообприскувач. Забезпечує високу дальність розпилення препаратів. Допоможе обробити ділянку, площа якої перевищує 1 га.
  • Акумуляторний. Досить ємний, містить багато розчину і підходить для дезінсекції ділянок до 1 га.
  • Ручний, гідравлічний чи важільний. Має малий обсяг бака, призначений для дворів та невеликих фруктових насаджень.

Обробка саду навесні від шкідників та хвороб проводиться у спеціальному захисному костюмі, якщо його немає – необхідно знайти рукавички та окуляри, щоб кошти не потрапили на відкриту шкіру.