Гаряча лінія 0(800)217-222

Зберігання фруктів

Зберігання фруктів
Послуга зберігання фруктів

Холдинг Vitagro надає послуги зі зберігання овочів і фруктів, зібраних в фермерських господарствах, і допомагає клієнтам продавати урожай протягом усього року. Фахівці підтримують умови, необхідні конкретної плодову культуру.
Сучасні холодильні камери, дотримання правил і термінів зберігання забезпечують свіжість товарів навіть в зимові місяці, коли за фруктову продукцію можна виручити в 3-4 рази більше прибутку.

Основні цілі зберігання фруктів
Головне завдання фермерів - знайти клієнтів і продати сільгосппродукцію за максимально вигідною ціною. Розраховувати на високу вартість зможуть плоди, які зберегли свіжість, презентабельний вигляд і смакові якості.
Для цього фахівці розміщують урожай в сховищах, а обладнаний склад дозволяє:

  • налаштовувати показники температури;
  • контролювати вологість повітря і плодів;
  • видаляти продукти життєдіяльності;
  • захищати від грибків і мікроорганізмів.

Склад для зберігання фруктів та овочів підбирають в залежності від розміру партії. Сховища мають необхідні теплоізоляційні конструкції, системи контролю атмосфери, холодильне та вентиляційне обладнання.

Режими зберігання фруктів
Кожен сорт має свою кількість вологи, товщину шкірки і відсоток м'якоті, але всі види повинні проходити мікробіологічну чистку і обробку, розміщуватися в добре вентильованих приміщеннях.
Якщо доручити турботи холдингу Vitagro і використовувати сучасний склад, зберігання фруктів стане легким завданням в порівнянні з самостійним пошуком сховищ, підбором точного температурного режиму.
Температура залежить від сорту:

  • -1 ... 0 °С - виноград, груші, персики, абрикоси, полуниця;
  • -1 ... + 4 °С - зимові яблука;
  • 0 ... +1 °С - ківі, сливи, кокос;
  • 0 ... + 2 °С - черешня;
  • + 3-10°С - диня;
  • + 5-8°С - мандарини;
  • + 6-10°С - апельсини;
  • + 7-10°С - ананаси, зелений авокадо;
  • + 10°С - кавуни;
  • + 10-14°С - грейпфрути;
  • + 12-14°С - лимони;
  • + 13°С - манго, зелені банани;
  • + 14°С - стиглі банани.

Вологість повітря в камері варіюється від 85% до 95%. Фруктосховища для яблук, манго або апельсинів повинні враховувати сорт, ступінь дозрівання, а іноді - країну походження плодової культури.
У приміщеннях з кількома температурними зонами важливо використовувати системи контролю повітря, зводити перегородки або автоматизовані двері, які зможуть затримувати повітряні маси.

Технології зберігання фруктів
Склади бувають безкаркасними і з полегшеними металевими конструкціями. На бескаркасное фруктосховище ціна нижче, але металоконструкції мають кращу теплоізоляцією.
Існує два способи зберігати врожай:

  • Насипний. Плоди зсипають в одне місце, розподіляють рівним шаром. Підходить для твердих продуктів з міцною шкіркою, які важко зім'яти від зіткнення з підлогою, стінами, один з одним.
  • Контейнерний. Сільгосппродукцію розміщують в спеціальних контейнерах. Спосіб зручний для заморожених і ніжних плодів. Наприклад, персиків, винограду і манго.
Фруктосховища, пропоновані Vitagro, обладнані холодильними установками. У теплих умовах втрачається волога, органічні речовини і вітаміни. Прискорюється метаболізм і «дихання» - починається в'янення і псування продукції.
Зберегти урожай в сховище з холодильником можна трьома способами:

  • Розміщення продуктів, які не потребують попереднього охолодження - свіжих, недавно зібраних.
  • Розміщення на короткий або тривалий термін різноманітних плодових культур, які потребують попередньому охолодженні.
  • Використання контрольованої атмосфери.
Холодильний склад для зберігання овочів і фруктів, оснащений контрольованою атмосферою, дозволить попередити в'янення продуктів. Ця технологія визначає:

  • підтримувати температурний режим;
  • збільшувати вуглекислий газ (CO2);
  • зменшувати кисень (О2);
  • гальмувати накопичення етилену - «гормону дозрівання», що викликає раннє гниття.
Технології універсальні, при правильному підході можна зменшити усушку плодів, вчасно вивести продукти метаболізму: вуглекислий газ, пар, етилен.

Ефективність зберігання фруктів
Те, наскільки ефективно зберігається урожай, залежить від здатності фруктосховища підтримувати потрібний показник температури і вологості, задавати газовий склад повітря.
Навколишнє повітря включає 0,03% вуглекислого газу, 21% кисню, решта - азот. Фахівці збільшують кількість CO2  за рахунок зменшення O2, щоб загальмувати «дихання» плодово-садових культур.
Коли склад для зберігання фруктів обладнаний системою регульованої атмосфери, термін збереження свіжого вигляду і смакових властивостей, що швидко псуються, значно збільшується, дозволяючи фермерам відкласти реалізацію товарів та дочекатися необхідного сезону.

Переваги фруктосховища Vitagro
Замовляючи послуги зберігання овочів і фруктів у холдингу Vitagro, фермери отримують:
1. Підготовлений склад з цифровим керуванням - оригінальні програми включають автоматичний контроль температурно-вологісних показників. Програми надійно працюють, легкі в освоєнні і управлінні.
2. Інноваційний підхід до облаштування - новий рівень обладнання, енергоефективні рішення, що допомагають економити на експлуатації складу в порівнянні з класичними сховищами.
3. Підтримка нормативних показників - ретельне відстеження змін в мікрокліматі і вентилювання.
4. Бюджетність - низькі витрати на розміщення сільгосппродукції і обслуговування складу.
5. Зручність - фруктосховища побудовані так, щоб в них було комфортно працювати.
6. Техпідтримка - фахівці попередньо навчають роботі зі сховищем, а при появі питань, роз'яснюють нюанси. Супровід зберігається весь період співпраці.
Фахівці Vitagro враховують біологічні характеристики та призначення плодових культур, бажаний термін використання складських приміщень, побажання щодо розміщення.