Гаряча лінія 0(800)217-222

Зберігання овочів

Зберігання овочів
Послуга зберігання овочів, овочесховище в Україні

Послуги зі зберігання овочів необхідні фермерам відразу після збору врожаю. Збереження урожаю навіть на короткий термін в невідповідних умовах викликає псування продукції, негативно позначається на смакових характеристиках, погіршує зовнішній вигляд.
Через застарілі конструкції складів втрати досягають 25-30%, що знижує дохід фермерських господарств і заважає покривати потреби населення. Холдинг Vitagro допоможе підібрати овочесховище в Україні, простежить за дотриманням температурно-вологісних показників і умов утримання.

Основні цілі зберігання овочів
Головна мета - задовольнити попит покупців, запропонувати конкурентоспроможну, свіжу, корисну продукцію. Крім товарного вигляду важливо зберегти вітамінний склад і смакові властивості. Досягти цього допоможе уповільнення біохімічних процесів усередині овочевих культур, підтримка оптимального рівня вологи.
Якщо продукт не дозрів, фахівці запускають дозрівання. Залежно від потреб клієнтів виставляється температурний режим, використовуване обладнання, навіть тип складського приміщення. Дотримання правил зберігання дозволяє зберегти урожай, тримати його в сховище тижні і місяці.
Сучасний склад для зберігання овочів і фруктів обладнаний автоматичними системами. Програми спрощують роботу, вираховують потрібні показники на основі виду овочевої культури, коректують настройки температури, вологості, складу повітря.
Розміщують сільгосппродукцію в холодильних камерах, де умови максимально відповідають природному замерзання коренеплоду. Допускається тримати в замороженому стані.

Режими зберігання овочів
Овочеві культури відрізняються рівнем вологості, консистенцією, здатністю витримувати певні температури і терміном зберігання. Для кожного сорту підходить свій склад, овочесховище, метод змісту. Фахівці розкладають зібраний урожай двома способами:

  • Навалом. Простий і бюджетний метод, при якому бульби зсипають по периметру складу суцільним шаром. Повітря надходить з вулиці, проникає до кожного овочу, залишає приміщення через природні щілини.
  • У контейнерах. Спеціальні секції і ящики рівномірно розставляють по овочесховищ. Температурна різниця верхнього і глибокого шарів мінімальна, що зменшує кількість втрат.
Метод вибирають залежно від виду продукції. Ніжна морква не має міцної шкірки в порівнянні з картоплею, вимагає уважності при закладці, м'якого охолодження до природних показників.
Основна мета - рівномірно розподілити повітря по камері і між коренеплодами, домогтися кращої продувності. Контейнери легко розставляти, передавати на обробку, транспортувати. Продукція менше взаємодіє з людськими руками і брудними поверхнями.
Універсальний холодильний склад для зберігання овочів повинен підтримувати широкий діапазон температур, мати достатні потужності для охолодження сільгосппродукції.
Важливо дотримуватися температурного режиму. Мінусовий режим вимагають:
  • -2 ... + 2 оС - цибуля;
  • -1,5 ... + 2оС - часник;
  • -0,5 ... + 0,5 оС - капуста рання, морква;
  • -0,5 ... +1 оС - кріп, селера, петрушка;
  • -0,5 ... + 2оС - горошок зелений.
  • 0оС - ідеальні умови для солодкої кукурудзи, брокколі, редису, грибів, ріпи, пекінської і брюссельської капусти.

Плюсовий режим:
  • 0-1оС - капуста пізня, латук, цибуля (зелений, порей);
  • 0-2оС - буряк, салат, спаржа, цикорій, шпинат, артишоки;
  • + 3-10оС - картопля, квасоля суха;
  • + 7-12оС - баклажани, огірки, перець солодкий;
  • + 7-21оС - помідори стиглі;
  • + 10оС- кабачки;
  • + 10-13оС - гарбуз;
  • + 10-16оС - картопля солодкий;
  • + 10-21оС - помідори зелені;
  • + 11-15оС - базилік;
  • + 16-18оС - корінь імбиру.
Надаючи послуги зберігання овочів і фруктів в Києві, фахівці Vitagro враховують особливості кожного виду, а окрім температурного режиму уважно стежать за вологістю. Наприклад, цибуля і часник потребують рівні вологи 75%, картопля - 95%.