Гаряча лінія 0(800)217-222

Зберігання слив

Зберігання слив
Зберігання слив

Слива - ніжний фрукт, який швидко піддається псуванню. Тонку шкірку і м'яку м'якоть дозрілих плодів легко травмувати при неправильному зборі з дерева, транспортуванні та розміщенні в контейнерах.

Послуга зберігання слив, пропонована холдингом Vitagro, користується популярністю у молодих фермерів і тих, хто не може забезпечити цілісність врожаю власними силами.

Основні цілі зберігання слив
Головне завдання - зберегти презентабельний вигляд продукції, уникнути пошкоджень плодів, появи грибків і гнилі. Встановити оптимальний режим температури і подачу повітря, щоб продовжити свіжість зібраного врожаю.

Промислове зберігання сливи на складах, обраних Vitagro для конкретного сорту, утримує всі корисні елементи всередині фрукта:

  • вуглеводи;
  • феноли;
  • вітаміни;
  • пектини;
  • ферменти;
  •  дубильні речовини;
  • мінеральні солі.
Зберігається смак, консистенція м'якоті, природний колір шкірки. Ефективні технології і перевірені методи дозволяють фахівцям працювати з різними сортами, продовжувати термін придатності, домагатися мінімальних втрат і підтримувати високу якість плодової продукції.

Технології зберігання слив
Технології обирають з урахуванням ступеня зрілості і сорти плодової культури. На першому етапі важливо правильно зібрати урожай, перед збором фахівці оцінюють:

  • розмір фрукта;
  • колір шкірки;
  • щільність;
  • колір м'якоті.
Зеленуватий відтінок м'якоті демонструє достатню зрілість для закладки на тривалий термін. У порівнянні з зеленим, жовтий говорить про ступінь дозрівання, рекомендовану для споживачів.

Тривале зберігання слив можливо в приміщеннях, обладнаних холодильними камерами чи установками, здатними підтримувати низьку температуру. Фахівці дотримуються рекомендацій фермерів:

  • Плоди висушують - зайва волога прискорює процес псування. Білий наліт не очищують, він захищає м'якоть від впливу мікроорганізмів.
  • Розміщують в контейнерах або лотках - найбільш зручний спосіб, забезпечує вентилювання і цілісність під час перевезення. Оптимальна кількість шарів - три або чотири, інакше верхні плоди почнуть тиснути на нижні. Дно застеляють звичайним папером.
  • Недостиглі фрукти поміщають в паперові пакети для швидкого дозрівання або в світле приміщення з плюсовою температурою.
  • Продукцію для заморозки очищають від кісточок.
Відрізаною плодоніжка підвищує термін придатності. Спосіб заморозки підходить для збереження врожаю тривалістю до 1 року.

Температура зберігання слив
Оптимальний температурний режим залежить від сорту, стану на момент збору врожаю, бажаного результату: продати партію плодової культури через тиждень або зберегти на кілька місяців.

Використовувана температура:

  • + 20 ... 25 °С - природна атмосфера фруктосховища, недостиглі продукти дозрівають, а зрілі підтримують свіжість 4-5 діб. Якщо підключити систему контрольованої атмосфери, товарний вигляд зберігається до 3 місяців.
  • +5 °С - холодильна камера. Хімічні процеси сповільнюються, продукція зберігається 1,5-2 тижні. Сорти слив тривалого зберігання підтримують свіжість і смак протягом 3 тижнів. При зниженні температури смак псується, а м'якоть темніє.
  • + 3 ... 5 °С - Погрібний умови, збереження триває 14-28 днів в залежності від вологості.
  • -23 ... 18°С - заморозка сортів на 8-12 місяців.
Важливо дотримуватися правил зберігання, інакше продукція втратить смакові якості, аромат, корисні речовини і презентабельний вигляд.

Фахівці Vitagro розраховують температурний режим і спосіб розкладки врожаю, орієнтуючись на сорт, встановлені норми та побажання замовника щодо термінів.

Ефективність зберігання слив

Ефективність обраних технологій визначають за підсумковим якості плодових культур перед їх продажем. Фрукти повинні зберігати твердість, форму, відтінок і аромат - дані характеристики візуально визначає кожен фермер. Важливо знизити втрати, викликані порушенням атмосфери.

Головне не порушувати умови зберігання сливи, дотримуватися температурно-вологісного режиму. Надлишок вологи негативно позначається на якості - на плодах проступає гниль, здатна торкнутися сусідню продукцію і зіпсувати всю партію врожаю. Періодичний огляд контейнерів, витяг пошкоджених і зіпсованих плодів зменшує можливі втрати.

У порівнянні з вологим, сухе повітря викликає швидку псування продуктів - запускає в'янення. Оптимальний показник вологості варіюється від 80% до 90%.

Фахівці Vitagro підберуть режим, відповідний певному сорту, і обладнання для підтримки потрібної температури, щоб партія плодової культури зберегла товарний вигляд, принесла більше прибутку власникам.