Гаряча лінія 0(800)217-222

Зберігання яблук

Зберігання яблук
Зберігання яблук

Промислове зберігання яблук в порівнянні зі звичайними побутовим всебічно підходить до питання підтримки цілісності і біологічних характеристик товару. Воно необхідне фермерам відразу після етапів збору і обробки врожаю. Чим раніше плоди виявляться в спеціально обладнаному складському приміщенні, тим довше збережуть смакові якості.

Покупці ретельно вибирають продукти, вважаючи за краще брати цілі, не побиті і не подряпані фрукти. Холдинг Vitagro пропонує склади з поліпшеними умовами, холодильними камерами і системою регульованого газового середовища - продукція дозволяє підтримувати привабливий зовнішній вигляд, може транспортуватися з фруктосховища безпосередньо в магазин.

Основні цілі зберігання яблук
Фермерам важливо реалізувати продукцію і отримати максимальний прибуток. Плодова культура добре переносить зниження температури, може дозрівати в контейнерах і зберігає товарний вигляд до півроку. Холодильні камери збільшують термін, але деякі сорти псуються швидко навіть в ідеальних умовах.

Тривале зберігання яблук літніх сортів можливо в складах з регульованим газовим середовищем: система знижує кількість кисню, гальмує розвиток гнилі і зростання патогенних мікроорганізмів. Власникам залишається стежити за транспортуванням, щоб уникнути псування товарного вигляду.

Якщо перед розміщенням у фруктосховища не проводилася сортування плодів по цілісності, сортам і ступеня зрілості, підвищується ризик гниття продуктів. Один фрукт починає підгнивати, процес зачіпає сусідні, а невідповідна температура створює середовище для «дихання». Тому фахівці Vitagro дотримуються термінів і правила зберігання яблук в холодильних камерах, зменшують відсоток зіпсованих фруктів, зберігають вихідний обсяг партій.

Технології зберігання яблук
На практиці існують 3 способи зберігати врожай:

  • Склади і підвали - партію відправляють в приміщення з температурою + 4 ° С. Стіни забезпечують теплоізоляцію і повітрообмін всередині складу.
  • Колдер - термостат створює і підтримує мікроклімат, система вентиляції охолоджує продукцію.
  • Холодильні камери - обладнання охолоджує повітряні маси, камерні стіни покриті теплоізоляційним матеріалом.
У порівнянні з Колдером, холодильники більш автоматизовані. Урожай розміщується в них не насипом, а вкладається в контейнери. Для економії місця фахівці вдаються до ярусної технології (контейнерів), орієнтуючись на відстань:

  • 50-100 см - до стелі;
  • 20 см - до стіни;
  • 30 см - між стелажами з одним сортом;
  • 60 см - між стелажами з різними видами;
  • 150 см - прохід між ящиками.
Фахівці продумують, яка технологія зберігання яблук в холодильних камерах підійде конкретної партії, орієнтуючись на вигляд плодової культури. Найчастіше переходять з класичного способу на регульовану газове середовище. В складських приміщеннях встановлюють:

  • Герметичні перегородки та двері.
  • Скруббер вуглекислого газу.
  • Конвертер етилену ( «гормону дозрівання»).
  • Генератор азоту.
  • Автоматичне управління.
Система дозволяє швидко зменшити відсоток кисню, загальмувати розпад тканин, знизити кількість етилену, включити шокову обробку плодів за допомогою вуглекислого газу. Вуглекислий газ сприяє поступовому дозріванню молодих фруктів, запобігає розвитку грибків.

Температура зберігання яблук
Беручи партію врожаю, фермери визначають ступінь зрілості плодової культури, враховують:

  • наскільки легко плід відділяється від гілочок;
  • вік;
  • ступінь гідролізу крохмалю;
  • колір шкірки;
  • побуріння насіння.
Зрілі, недостиглі і перестиглі плоди мають потребу в різних умовах. Проходить зберігання яблук в овочесховище або фруктосховище, здатному підтримувати заданий температурний режим і рівень вологи. Вологість становить 85-95%, температура залежить від сорту.

Усереднений діапазон становить + 1,5 ... + 4 °С, наприклад:

  • 0°С - Пепин шафранний, Ред Делішес;
  • +1 °С - Ренет Черненко, Північний Сінап;
  • + 3°С - Айдаред, Ренет Семиренко;
  • + 4 °С - Антонівка звичайна, Джонатан.
Максимальна точка замерзання становить -1,5°С, іноді підтримання мінусового режиму (в межах -1°С) допомагає довше зберігати свіжість фруктів. Важливо охолоджувати плоди відразу після збору, якщо відкласти обробку на добу при високій температурі зовні, термін придатності знижується на 1-1,5 тижні. Затримка на 3 доби зменшує термін придатності на 1 місяць.